Let op bij Diclofenac

diclofenac en zwangerschapLet op bij Diclofenac

Als je dit medicijn al een tijdje gebruikt is het heel goed om te weten dat je het altijd consequent moet gebruiken. Vooral bij chronische pijnklachten is het belangrijk er regelmaat in te bouwen. Door de draaierigheid of duizeligheid kan je liever geen deel nemen aan het verkeer. De meeste mensen hebben hier geen last van, maar toch is het wel belangrijk dit even in de gaten te houden.

Het drinken van Diclofenac in combinatie met alcohol kan een vervelende werking hebben op de maag. Op zich zou enkele keren per week een glas wijn, geen probleem moeten zijn, maar luister toch altijd eerst naar je lichaam. Diclofenac heeft een wisselwerkingen met andere medicijnen het is dus wel raadzaam hiermee op te passen. Met paracetamol kan Diclofenac wel gebruikt worden. Wel moet je uiterst voorzichtig zijn met andere ontstekingsremmende pijnstillers, het gebruiken van Diclofenac in combinatie met andere pijnstillers kan de kans op bijwerkingen verdubbelen en maag en darm klachten veroorzaken. Wees dus heel voorzichtig met medicijnen die aceclofenac, tiaprofeenzuur of carbasalaatcalcium bevatten. Maar ook medicijnen met acetylsalicylzuur, etoricoxib, ibuprofen en naproxen kunnen ook schadelijk zijn in combinatie met Diclofenac. Parecoxib, propyfenazon, sulindac, piroxicam, celecoxib en dexketoprofen zijn ook niet aan te raden in combinatie met Diclofenac.

Maar los van deze pijnstillers is het ook niet aan te raden deze medicijn te gebruiken met antistollingsmiddelen zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol en carbasalaatcalcium. Als je Diclofenac in combinatie gebruikt met deze medicijnen kun je een maagbloeding krijgen. Als je toch deze 2 combinaties voorgeschreven krijgt zal de arts een maagbeschermer voorschrijven. Als je bepaalde plasmiddelen of beta blokkers en bloeddruk tabletten gebruikt is het ook goed te weten dat Diclofenac de werking van deze medicijnen verminderd. Denk dan aan chloortalidon, clopamide, indapamide, captopril, enalapril, losartan en valsartan en aliskiren.

Gebruik Diclofenac niet als je zwanger bent en dan vooral vanaf de zevende maand. Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Dit medicijn is wel veilig te gebruiken als je borstvoeding geeft. Er komt maar een kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht en dat is niet schadelijk voor het kind.